FAQ – Veelgestelde vragen

Wanneer is mijn kind toe aan vioolles?

Je komt eerst samen met je kind kijken bij de vioolles van een ander kind om te wennen aan de lessituatie. Je kind kan daar een paar weken/maanden voor nodig hebben. Marieke merkt wanneer je kind klaar is om te beginnen, bv. als het mee-neuriet of -klapt of uit zichzelf naar haar toekomt.

Is je kind zo ver, dan kan het meedoen aan de klaples: in een kring met kinderen en ouders leren we spelenderwijs dingen die nodig zijn bij het vioolspelen: luisteren, klappen, zingen, bewegen, grove en fijne motoriek. De klaples kan al vanaf 2 jaar.

Vioolles is mogelijk vanaf 3 jaar, maar natuurlijk ook later. Het is altijd een combinatie van individuele les en groepsles.

Ik bespeel zelf geen instrument, is dat een bezwaar?

Nee, je leert de eerste beginselen van het vioolspelen tijdens een Oudercursus in 4 lessen van 75 minuten.

Wanneer leert mijn kind noten lezen?

Zodra het de basis van de viooltechniek beheerst en het op school ook aan lezen toe is. 

Vraagt Suzuki vioolles veel van ouders?

Je kind ontwikkelt zich optimaal door liefdevolle aandacht, ondersteuning en aanmoediging van thuis én wanneer er veel naar muziek wordt geluisterd. Dus ja, het is intensief maar ook fantastisch om de muzikale ontwikkeling van je kind van zo nabij mee te maken.

Individuele les + groepsles?

Dit is een gouden combinatie. Veel technische dingen moet je individueel aanleren. In de groepsles kun je dit verfijnen in spelvorm. Ook is de groepsles bij uitstek geschikt om de muzikaliteit ontwikkelen. Kinderen leren graag met elkaar en van elkaar!

Wat kost vioolles?

Het tarief is gebaseerd op het minimum uurloon van de Nederlandse Toonkunstenaarsbond: € 55 in 2022. Voor een beginnende, jonge leerling is de wekelijkse les inclusief groepsles plm. € 69 per maand.

Viool kopen of huren?

Huren is aan te raden. Koop geen goedkope viooltjes via internet, ze zijn van slechte kwaliteit. Een goed viooltje kost bij de vioolbouwer zo’n € 300. Een viool huren kost plm. € 10 per maand. Je kind doet 1 tot 2 jaar met een viool, daarna is het toe aan een maat groter. Goede vioolbouwers in de buurt zijn: Contrada Musica in Amersfoort, Van der Knaap in Baarn en Van Berkum in Zutphen.

Wanneer kan ik opzeggen?

Je kunt de lessen schriftelijk of per mail opzeggen, met een opzegtermijn van één kalendermaand volgend op de opzegdatum.  

Is Suzuki vioolles geschikt voor kinderen met ASS?

Jazeker, we leren alles stapsgewijs met duidelijke instructies voor ouder en kind. De ervaring leert dat kinderen met ASS (‘autisme’, een disharmonisch intelligentieprofiel) meestal ook aan de groepsles kunnen meedoen. Een viooldocent met een Suzuki opleiding is een vioolpedagoog!

Is Suzuki vioolles ook geschikt voor kinderen die ‘hoogbegaafd’ zijn?

Jazeker. Er is van alles mogelijk: extra lestijd, repetitie met pianobegeleiding, ensemble, theorie. Kinderen leren goed te focussen, krijgen doorzettingsvermogen en ontwikkelen ook sociale vaardigheden die zo belangrijk zijn voor het samenspel.